اشتراک‌ نظر سران قوا درباره محدودسازی هوشمند به‌جای فیلترینگ به روایت فرهیختگان

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۳۰

روزنامه فرهیختگان روز چهارشنبه ۳۰ آبان در گزارشی از «اشتراک نظر» سران سه قوه جمهوری اسلامی برای تغییر شرایط فعلی فیلترینگ در ایران خبر داد و نوشت که آن‌ها معتقدند باید به‌جای فیلترینگ، «محدودسازی هوشمند» را جایگزین کرد.

به گزارش این روزنامه، در جلسه روز ۲۲ آبان شورای عالی فضای مجازی، موضوع رفع فیلترینگ به شکل جدی مطرح شده و «به‌ نظر می‌رسد حالا بیش از گذشته عزم جدی برای سامان دادن به این وضعیت وجود دارد».

در سال‌های گذشته شماری از مقام‌های جمهوری اسلامی از جمله اعضای این شورای حکومتی که مسئول اصلی فیلترینگ در ایران است، خواهان رفع فیلتر پلتفرم‌ها و رسانه‌های اجتماعی شده‌اند اما این جلسات هیچ خروجی عملی‌ای نداشته است.

شورای عالی فضای مجازی یکی از اصلی‌ترین مراکز فیلترینگ و اعمال سانسور و محدودسازی دسترسی شهروندان ایرانی به اینترنت است.

این شورا اسفند سال ۱۳۹۰ با فرمان علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی تشکیل شد.

شورای مورد نظر ۱۸ عضو حقوقی و ۱۰ عضو حقیقی دارد که اعضای حقیقی آن مستقیما از طرف خامنه‌ای منصوب شده‌اند.

فرهیختگان تاکید کرد در جلسه اخیر این شورا، تنها «طراحان طرح صیانت و موافقان ادامه فیلترینگ به این شکل» با تغییر سیاست‌ها و رفع مسدودسازی مخالف بودند.

این گزارش یادآور شد که سران سه قوه با وجود مخالفت برخی اعضای شورای عالی فضای مجازی به تصمیم مشترکی رسیدند که سه بخش دارد و یکی از آن‌ها «رفع فیلتر منوط به اطمینان از محدودسازی هوشمند و مدیریت فضا» است.

در دو بخش دیگر تاکید شده است ادامه وضع فعلی فیلترینگ به نفع «مافیای فیلترشکن فروشی» بوده و از سوی دیگر، با فیلترینگ «غیرهوشمندانه»، دسترسی به محتوای «منفی» افزایش یافته است.

رفع فیلتر رسانه‌های اجتماعی از جمله تبلیغات انتخاباتی اصلاح‌طلبان در حمایت از مسعود پزشکیان بود.

پزشکیان نیز در زمان انتخابات شعار «برخورد با فیلترشکن فروشی» را می‌داد اما تاکید می‌کرد این کار را هم‌زمان با رفع فیلترینگ خواهد کرد؛ به طوری که کاربران نیازی به استفاده از فیلترشکن نداشته باشند.

او پیش‌تر و در یکی از مناظره‌های انتخاباتی با انتقاد از فروش فیلترشکن در ایران گفته بود: «با رواج فیلترشکن، امکان رصد و تشخیص کاربران اینترنت و به تبع آن کنترل آن‌ها از بین خواهد رفت.»

پزشکیان روز دهم مهر امسال در اولین حضورش در جلسه شورای عالی فضای مجازی، بر لزوم اجرایی شدن سیاست‌های ابلاغی رهبر جمهوری اسلامی در حوزه فضای مجازی تاکید کرد و دستور داد «مساله» رواج فروش فیلترشکن حتما به شکل دقیق و جدی مورد رسیدگی قرار گیرد.

جمهوری اسلامی در بیش از دو دهه اخیر اینترنت را شدیدا کنترل و اکثر ایرانیان را مجبور کرده است برای دسترسی به وب‌سایت‌ها و رسانه‌های اجتماعی مسدود شده، به فیلترشکن تکیه کنند.

استفاده گسترده از چنین نرم‌افزارهایی یکی از دلایل اصلی کندی سرعت اینترنت در ایران است. همچنین گفته می‌شود چهره‌های حکومتی از فروش فیلترشکن سود می‌برند.

دولت جمهوری اسلامی بر روی طرح شبکه ملی کار می‌کند تا دسترسی به اینترنت جهانی را قطع کند و کنترل کاملی بر محتوای آنلاین به دست آورد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

دادگاه مردمی راسل
جهان‌نما
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها