گرانی ناگهانی خودرو در ایران؛ افزایش بهای تولیدات سایپا و ایران‌‌خودرو تا ۳۳ درصد

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۲۸

بر اساس گزارش رسانه‌ها در ایران، قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا به صورت میانگین بین ۲۳ تا ۳۳ درصد افزایش یافت. به این قیمت‌های جدید، حدود ۱۲ درصد دیگر تحت عنوان مالیات، مالیات بر ارزش افزوده و دیگر پرداخت‌ها نیز اضافه خواهد شد.

خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه ۲۸ آبان تصویر اطلاعیه‌های جدید علیمردان عظیمی، مدیرعامل گروه خودروسازی ایران‌خودرو و جواد توسلی‌مهر، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا را منتشر کرد که شامل فهرست قیمت‌های جدید محصولات این شرکت‌هاست.

ساعاتی پس از انتشار خبر بالا رفتن ناگهانی بهای خودرو در ایران، سایپا در بیانیه‌ای اعلام کرد: «اصلاح قیمت، مشمول طرح‌های فروش فوری و فروش فوق‌العاده نمی‌شود. این اصلاح مشمول خودروهای تجاری نبوده و قیمت‌گذاری آن‌ها در چارچوب دستورالعمل تنظیم بازارخودروهای سواری مصوب شورای رقابتی نیست.»

بر اساس گزارش ایسنا، قیمت محصولات ایران‌‌خودرو در مجموع به طور متوسط ۳۳ درصد افزایش داشته و بهای محصولات سایپا با افزایشی ۲۳ درصدی روبه‌رو شده است.

ایران‌خودرو در اطلاعیه‌ خود نوشت که افزایش قیمت محصولات این شرکت «پس از گذشت بیش از یک سال از آخرین تاریخ تعیین قیمت‌های فروش» به مرحله اجرا رسید.

این شرکت اضافه کرد که این قیمت‌های جدید «بر اساس دستورالعمل تنظیم بازار خودرو سواری شورای رقابت و تصمیمات اتخاذ شده و محاسبات صورت گرفته» بوده است.

سایپا نیز در اطلاعیه خود علت این افزایش قیمت را «هزینه‌های تولید خودرو و مستند به اقلام هزینه‌ای درج شده در صورت‌های مالی و حسابرسی شده شرکت‌های خودروساز» دانست.

افزایش قیمت خودرو در ایران در شرایطی است که آبان سال گذشته، بالا رفتن مکرر قیمت خودرو‌های ساخت خودروسازان داخلی، انتقادها را از عملکرد خودروسازان و استراتژی آن‌ها در سیاست فروش تولیداتشان افزایش داده بود.

در آن زمان، روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با انتقاد از این افزایش قیمت‌ها آن را «شعبده‌بازی خودروسازان در فروش خودرو و تقلب در فروش خودرو» توصیف کرد.

به نوشته این روزنامه، خودروسازان محصولات خود را با برچسب‌هایی همچون خودروی «ارتقایافته»، «پلاس» یا «مجهز به استانداردهای ۸۵گانه» با قیمت‌های بالاتر عرضه می‌کنند.

در این گزارش تاکید شد خودروهای فاقد این برچسب‌ها دیگر تولید نمی‌شوند و این «یک مسیر انحرافی در قیمت‌گذاری» است.

صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز در گزارشی به موضوع افزایش مجدد قیمت خودرو پرداخت و اعلام کرد قیمت یک خودرو تنها به خاطر اضافه شدن سنسور نور و باران، ۱۳۰ میلیون تومان افزایش داشته است.

کارشناسان و حتی برخی مسئولان و نمایندگان مجلس، تاکنون بارها از کیفیت نازل خودروهای تولید داخل انتقاد کرده‌اند.

تیر ماه سال گذشته، مصطفی میرسلیم، نماینده تهران، بابت مناظره‌اش با جلال رشیدی‌ کوچی، نماینده دیگر، از مدیر شبکه پنج صداوسیما، مجری برنامه تهران ۲۰ و تهیه کننده این برنامه شکایت کرد.

در بخشی از شکایت‌نامه او آمده بود: «رشیدی‌ کوچی در مناظره از خودروهای داخلی به عنوان آشغال‌های داخلی نام برده که "بی‌احترامی محرز به ‎رهبر" است.»

علاوه بر نمایندگان، تیمور حسینی، جانشین پلیس راهنمایی و رانندگی در ایران نیز سال گذشته اعلام کرد: «در ۱۰ سال گذشته حتی به‌ اندازه یک درصد هم شاهد افزایش کیفیت خودروهای تولید داخل در راستای ایمنی و ارتقای ایمنی نبوده‌ایم.»

صنعت خودروسازی در ایران «رانتی و فاسد» خوانده می‌شود. برخی منابع و کارشناسان از خودروسازان داخلی با عنوان «مافیا» یاد می‌کنند و غیررقابتی بودن بازار داخل با منع و محدودیت واردات خودرو را حمایت دولت از این مافیا می‌دانند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبر
سیاست با مراد ویسی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها